Menü Sözlüğü ve Blog Yazımı

Herkese Merhabalar,


Burada hem paylaşımlarımızın ne amaçlı olduğu hem de blog yazımı ve etiketler hakkında bazı bilgiler vereceğim. Sanıyorum bunları iç içe yaparsam daha anlamlı olabilir, dolayısıyla da sağ menüdeki başlıklarla başlayacağım işe. Sonrasında da genel bir bilgi vereceğim blog ve yazım/paylaşımlar hakkında...




Öncelikle şunu belirtmek isterim ki konumuz itibariyle yazdıklarımız çok çeşitli. Dolayısıyla da sizden gelecek fikirlerle de yeni etiketler açabilir, varolanlar hakkında değişimler yapabiliriz. 


Haliyle, 'kolikolik'le başlıyor sağ menü. Buranın altında, yaptığımız ya yapacağımız etkinlikler ve kolikolik hakkında bilgi olacak. Çok üzerinde durmayacağım çünkü pek de önemli değil sanırım paylaşımlar hakkında. 


Hemen altında 'akla gelenler, unutulmaması gerekenler' diye bir bölüm var. Burada, ortaklaşa yapacağımız güncel olan çalışmalarımızdan bahsedeceğiz.


Onun sonrasında, 'tweetkolik' var. Bu da, twitter.com/kolikolik hesabının bir yansıması sadece. 


'Düşünseli' ise Harry Potter'dan bilirsiniz belki, düşüncelerin beyinden çıkartılıp, sonradan gözden geçirmek üzere konulduğu bir araç. Biz de burada, özellikle felsefe, psikoloji ve sosyoloji adına yaptığımız çalışmaları barındılarım dedik. Netice de bu düşünürlerin fikirleri de bir şekilde kitaplarda sonradan gözlenmek için korunmuş. Bu başlık altında, filozoflar, sosyologlar, psikologlar, akımlar, düşünce kavramları bulmak mümkün. 


'Sihirli Kelimeler'de düşünseli gibi aslında. Edebiyat demeyelim dedik sadece. Eserler ise kelimelerden oluşuyor, ve bizi etkilemelerinin en başında bu kelimelerin farklı dizilişlerinden dolayı ortaya çıkan düşünceler geliyor. Sanki sihirli bir şekilde dizilmişler gibi. Burada da düşünselinde olduğu gibi, okuduğumuz kitaplardan, hoşumuza giden şiirler ve sözlerden bahsedelim dedik. Tekrardan yazarlar, kitaplar, alıntılar gibi çok geniş bir aralığıa hitap ediyor bu bölüm de. 


Bize ilginç gelen konulara da bir başlık ayıralım dedik. 'Acayip Şeyler' başlığı bu iş için. Mesela ilginç gerçekler olabilir, psikoloji adına duyduğumuz deneyler, yaşanmış tuhaflıklar vs. Hem renki hem de ürpertici bir şeylere, şerefe... 


Tüm bunları yaparken, bir yandan da birbirimizle konuşuyor olacağız. 'Aforizmalar ve Dialoglar' başlığı altında da bunların bir kısmını paylaşalım dedik en azından.
  


Elbette sadece kitap okumayacağız, okumuyoruz da. Birçok film de izliyoruz. 'Perde' kısmında da izlediğimiz, beraber izleyelim dediğimiz filmlerden bahsedebiliriz. Bu filmlere ait öyküleri dile getirebiliriz. Yahut pek bilinmeyen fakat hoşumuza giden görsel herhangi bir şeyi paylaşabiliriz. 


'Karanlık Oda'da ise fotoğraf adına paylaşımlarda bulunalım dedik. Hoşumuza giden bir fotoğrafçıdan, fotoğraflardan ya da kendi çektiklerimizi paylaşabileceğimiz bir alan kısacası. 


'Jukebox'da, karanlık oda misali... Tek farkı, müzik içerikli olması denebilir. 


'Sanat' menüsü de jukebox ve karanlık oda gibi. Burada da sanata dair paylaşımlarda bulunabiliriz. Biraz daha geniş bir başlık olması konunun zenginliğinden geliyor. Ayrıca her konu için bir başlık açmanın da karışıklığa yol açabileceği muhtemel.


Yukarıda da dediğimiz gibi her konuya bir başlık açmak zor iş. Her konuyu bir başlığa bağlamak da olmaz. Dolayısıyla sebest bir başlık da yapalım dedik.'Ordan Burdan'bu işler için. Hoşunuza giden bir kafe, önereceğiniz bir yemek, eşya, mağaza, sahaf, kunduracı, çiçekçi. Acayip acayip şeyler için bu başlık da :) 


'TED Talks'güncel konuşmaları gösteren bir arayüz sadece. Bizim üzerinde durmak istediğimiz konuşmalar olursa, perde menüsü devreye giriyor.  


Arşiv yerine de 'Defterler' diyelim dedik. Buradan ay ay geçmiş paylaşımlara ulaşmak mümkün. 


'Çatlak Hokkalar' bölümünde ise yazarlarımızın profillerine ulaşmak mümkün. Kimin ne yazdığını da görebilirsiniz böylece. 


Yazılanların kolay takibi içinde 'Hokkayı İzle' diye bir kısım ayırdık. Eğer e-mail adresinizle buraya kayıt olursanız, bloga eklenen güncellemeleri (paylaşımları vs.) görmeniz rahatlıkla mümkün. 


***


Ufaktan blog yazımında da değinmek gerekirse...


Öncelikle, istediğiniz her şeyi paylaşabilirsiniz elbet. Bunu yapmak için blogger.com'a girip, kolikolik'i seçmeniz gerekiyor kendi hesabınız üzerinden. Bunun için de yazar olmanız gerekiyor tabi. Yazar olmadan da yorum bırakmanız mümkün, ona da kısıtlama getirmiyoruz. 
Yazar olarak dikkat etmeniz gereken iki nokta var. Birincisi, lütfen, bir yerden alıntı yaparken, kaynak göstermeye dikkat ediniz. (Bu youtube'dan bir video olur, başka bir siteden bir resim/fotoğraf/şiir olur, bir kitaptan bir alıntı olur...Kitaptan olan alıntılar için de sayfa numarası ve basımevi/yılı bilgilerini de eklerseniz çok güzel olur hatta) Bunu, dikkat çekip paylaşımınızın görsel bütünlüğünü bozmayacak şekilde bir kenera yazabilirsiniz. 
Bir diğer konu ise etiketlerle ilgili. Yazınızı paylaşmadan önce, sağ tarafta etiketler diye bir başlık göreceksiniz. Buraya paylaşımınız hakkında anahtar kelimeler yazmanız gerekiyor. Bu kelimelerden bazıları da ana menüdeki başlıklar için kullanılacaktır. Bu geçiş, editörler tarafından yapılacaktır. 


***


kolikolik.
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder